skip to Main Content

 

Qatar Foundation Headquarters

Design of boardrooms, auditoriums, and educational spaces for the heart of Qatar.

The Qatar Foundation Headquarters is a 12 storey building situated within the heart of Education City in Doha and consisting of high profile offices and a variety of presentation, meeting and circulation spaces.

Astad approached Recursive to design and develop five unique and specialised areas within the building which represented the VIP and public facing spaces within the multi floored facility. 1) The visitor centre (Level 09) 2) The MPH (Level 11) 3) The HH Boardroom (Level 11) 4) HQ Auditorium (Level 01) 5) SSC Auditorium (Level 01) The facilities needed to be world class and encompass many different requirements. Due to the many global visitors to the facility, the MPH was designed to be at the heart of the building’s translation facilities. Based on a Bosch DCN system, the translation centre was designed to be able to connect out to the many floors within the building to provide real time translation to the many visiting guests and dignitaries and catering for 750+ delegates with multiple different languages.

The Level 01/02 Auditorium in the SSC building had to be designed to operate as both a flexible presentation and meeting space with two modes. Mode one was a traditional auditorium for lectures and presentations with retractable raked seating and mode two as a flat floor round table boardroom style setup for meetings, with the seating retracted into the storage area at the rear of the space. The audio audiovisual fit-out needed to support both of the needs with commonality between components shared across both uses wherever possible. Due to the complexities of the simultaneous interpretation systems required across multiple spaces, the team had to devise a unique digital audio transmission system that would interface with the native Bosch DCN arrangement in order to distribute signals around the building. The centralised translation facility also meant many interpreters were remote from the spaces in which the native speakers were based. This entailed devising a complex camera based system which would relay live video from the many spaces across the building to allow the lips of the speakers to be clearly seen on video monitors within the translation booths.

For Her Royal Highnesses (HH) Boardroom on the 11th floor, the Recursive team developed a unique on screen application to allow control over content sharing and conferencing across 27 motorised in desk touch monitors. This unique digital on screen display allowed users to drag the interface around the screen and provide them with multiple options over which audio and video source to see on their local display, the ability to send and share content in real time from their local PC to other users, the ability to control the interpretation language being received and the ability to control their local microphone amongst others.